четвртак, 29. мај 2008.

Šta šta čitam? Je l to neka anketa? Uf. Najviše mrzim ankete. Ankete su raštimaus, ali nema veze, kazaću ti, da ti popunim mesto u novinama – bakšiš, tojest honorar delimo na pola kad odštampaš, a šefu sale nema ništa. Šalim se, znam da se ne ljutiš, je l se sećaš kako smo svirali zajedno Tekilu i Podmoskovske večeri kod Žike u kafani? Tekila iz disa, Večeri u D-molu, raštimovano do bola. Ali nema veze: evo sad ti kažem šta čitam, foršpil mi je malo duži, no pesma će zato da bude kratka. Dakle, čitam jednu zbirku priča, zove se Plombe, a pisac Nenad Jovanović. Jako su dobre priče, toliko dobre da ne možeš da objasniš zašto ti se sviđaju, kao da ne ulaze kroz glavu, nego kroz stomak. Porodične, lične, lirske. Ima tu jedna dobra priča, Priča o zlatu. Nenad Jovanović opisuje nekog lika – komšiju pripovedača, sina komšinice Sofke, koji je stalno pričao kako je putovao u Italiju sa Šabanom Bajramovićem. U Italiji su uz pomoć detektora za zlato tražili nakit koji je Šaban osamdesetih godina dobijao na svadbama i odmah ga, pijan, zakopavao, pa posle nije mogao da ga nađe.

Emil Mile Kiša (35), padobranac i kafanski muzičar, inače diplomirani saksofonista

Neko mi je iz knjižare izneo knjigu San o ljubavi i smrti Filipa Davida, a da nisam primetio. Ne bih da kažem da je ukrao, ali molim tog poštenog pronalazača da mi se javi. U knjizi je papirić sa važnim telefonskim brojem, ispisan crvenim flomasterom. Nad brojevima je i ime vlasnika telefona: Arkadije! Neka me pošteni pronalazač nazove samo da mi izdiktira Arkadijev broj telefona, a knjigu mu poklanjam. Knjiga Filipa Davida je jedna od mojih omiljenih, poklonio bih svakom ko želi. Ali gde sad da nađem Arkadijev broj?

Jakov Janić (64), vlasnik knjižare „Preko reke, pa u šumu“

Nešto mi se čitalo, a nisam imala baš ništa, pa sam sa interneta skinula jedan scenario. Scenario za film Dobri Vil Hanting. Zašto baš taj? Bilo mi je zanimljivo to što su scenario napisali Met Dejmon i Ben Aflek. I dobili Oskara. Nisam to znala!

Jovana Jović Šakiri (31), enigmatičar